~ drożdżowe gofry z ricottą i malinami ~ |
Nareszcie dorwałam maliny! <3
PRZEPIS
~ 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/3 szkl mleka
~ jajko
~ łyżeczka cukru
~ cukier/stevia (opcjonalnie)
~ łyżeczka oleju
~ łyżeczka świeżych drożdży
Rozczyn: Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru,
2-3 łyżki letniego mleka i rozkruszamy drożdże.
Mieszamy do rozpuszczenia się składników, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia*.
Ciasto: Jajko, mleko i oliwę mieszamy razem, a następnie przesiewamy
mąkę, dodajemy cukier/stevię oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie możemy
schować do lodówki. Rano pieczemy w rozgrzanej gofrownicy
i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! :)
*Jeśli rozczyn nie wyrośnie, nie przystępujemy do robienia ciasta.
pięknie na tym twoim talerzu, a do tego tak smacznie! :) innymi słowy - cudowny poranek!
OdpowiedzUsuńcudowne kolory, aż chce się jeść :) motywujesz mnie do kupienia gofrownicy na którą czaję się już kilka miesięcy :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę drożdży i gdybym tylko miała gofrownicę na pewno bym takie gofry sobie zrobiła! Dobrze, że chociaż maliny mam w domu. ;)
OdpowiedzUsuńno kolejna goframi drożdżowymi mnie kusi! też mam zamiar je zrobić, ale myślę że moje "szczęście" nie pozwoli mi na zrobienie tak pysznym jak twoje :<
OdpowiedzUsuńMmm widzę że i u ciebie te nieziemskie połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńJa chyba nie muszę pisać, ze kocham takie śniadanie <3 :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe gofry! Najlepsze z najlepszych <3
OdpowiedzUsuńBardzo pieknie to wsyztsko wyglada tak elegancko *.*
OdpowiedzUsuńza drożdżowe zabieram się już hoho!
OdpowiedzUsuńtak nimi kusisz, że w końcu musze się za nie zabrać! :>
Ricotta wygląda jak bita śmietana, więc twoje gofry są prawie jak te znad morza, które naprawdę kojarzą się z latem :)
OdpowiedzUsuń