środa, 7 maja 2014

.48. smażona polenta!


~ smażona na maśle polenta z ricottą i gorzką czekoladą ~
Pierwszy raz jadłam kaszkę kukurydzianą w tej formie
 i powiem Wam, że mi smakowało! :)
Mimo, że nie pałam miłością do tej kaszy, ale pracuję nad tym! 
Na zdjęciach nie widać, ale czekolada się cuuudownie rozpłynęła!

Już pojutrze będę w drodze do Francji, ale się cieszę!
Boję się tylko o jedzenie.. 
Nie wiem czy wspominałam, ale nie jadam mięsa,
 a często jest z tym problem. 
A! No i jeszcze kompletnie nie wiem co mam spakować!
W co mam się ubrać!

No i muszę Wam powiedzieć, że się zakochałam.
Wczoraj otworzyłam swój pierwszy słoiczek z masłem orzechowym..
(Nie jadłam nigdy wcześniej, bo mama twierdziła, że jest niedobre i lepiej nie kupować, 
bo zmarnuje...) Ledwo się powstrzymałam od wyjedzenia całego ze słoiczka!
Mniam!

PRZEPIS

~ 4 łyżki kaszy kukurydzianej
~ 1 i 1/2 szkl wody/mleka
~ cukier/stevia*
~ masło do smażenia

Wodę/mleko zagotowujemy, a następnie wsypujemy kaszkę i gotujemy ciągle mieszając,
aż zgęstnieje - możemy dosłodzić.
Studzimy, a następnie przelewamy do płaskiego naczynka (u mnie pojemnik
na żywność) wyłożonego folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Rano polentę wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy polentę.
Smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Świetna Ci wyszła :)
    Miłego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już od dawna zabieram się do tej polenty i jakoś mi to nir wychodzi : D
    Zazdroszczę ci wyjazdu : D ,
    Masło orzechowe uzależnia : D

    OdpowiedzUsuń
  3. No masła orzechowego nie jadłaś? :D
    Aż ciężko mi uwierzyć, ale w miłość od pierwszej łyżeczki jak najbardziej :P
    O, przypomniałas mi o polencie w tej formie. Dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam i bardzo żałuję! :c

      Usuń
    2. Jak to nie jadłaś?! :O Trzeba to nadrobić, marsz do sklepu! :D

      Usuń
    3. tak jak napisałam w notce - już mam i kocham! :D

      Usuń
  4. Polenta jest bardzo popularna u mnie w domu i często robię na obiad. Gotuję wtedy na bulionie z różnymi przyprawami, pycha!
    Wyjazd do Francji, proszę, proszę! Koniecznie pochwal się zdjęciami. I nie zawracaj sobie głowy jedzeniem, będzie okej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo muszę w takim razie spróbować też w wersji na wytrawnie :)

      Usuń
  5. Ta polenta wygląda pysznie! Smażonej nie jadłam jeszcxze, ale widzę, że koniecznie muszę to nadrobić.
    Już myślałam, że zakochałaś się w... chłopaku XD Ach te mamy, czasami lepiej nie słuchać :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też, gdy przeczytałam o zakochaniu, pomyślałam o chłopaku, ale potem pełen szok. Jak można nie spróbować nigdy masła orzechowego?! Uff, dobrze, że to nadrobiłaś, bo traciłaś taaak wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurcze za długo zwlekam z tą polentą, wygląda cudownie! *-*
    spakuj mnie do torby :DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Francja to kulinarny kraj, jest tam najlepsze jedzenie na świecie, a w Paryżu, stolicy, na 100000000 % znajdziesz mnóstwo niesamowitych restauracji z wegetariańskimi daniami - dla nich nie jest oproblemem to, że nie jesz miesa, to nie Polacy ;)

    OdpowiedzUsuń