~ pełnoziarnista kokosowa muffina, nadziana czeko-śliwką ~ |
Moja pierwsza.
Słodka, kokosowa z rozpuszczającymi się w ustach groszkami czekoladowymi,
nadziana kwaśno-czekoladowym nadzieniem... Mniam!
PRZEPIS
/własny/
składniki na czeko-śliwkę:
~ 1 średnia śliwka (kwaśna)
~ kostka gorzkiej czekolady
składniki na ciasto:
~ 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1/2 szkl)
~ stevia/cukier
~ 2 łyżki wiórków kokosowych
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 40 g gęstego jogurtu naturalnego
~ 3 łyżki mleka
~ jajko
~ łyżka oleju
~ groszki czekoladowe
+ odrobina mleka*
Śliwkę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka,
dolewamy troszeczkę wody, przykrywamy i dusimy co jakiś czas
mieszając, aż powstanie 'papka', a następnie wyłączamy gaz,
wrzucamy kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
Przelewamy do małej miseczki i studzimy.
Do jednej miski przesiewamy, mąkę, stevię/cukier
i proszek do pieczenia (otręby, które zostaną na sitku również
wrzucamy do miski). W drugiej misce mieszamy dokładnie jogurt,
jajko, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników suchych
i wszystko dokładnie mieszamy (gdyby masa była za gęsta dolewamy
troszkę mleka*). Dorzucamy wiórki kokosowe i znów mieszamy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia kokilki wlewamy 1/2 masy,
nakładamy nadzienie (czeko-śliwkę) i zakrywamy resztą ciasta.
Na wierzchu układamy groszki czekoladowe
i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach.
Podajemy na gorąco, po lekkim wystudzeniu lub zostawiamy na noc
w wyłączonym piekarniku i zajadamy rano.
Smacznego! :)
~ 1 średnia śliwka (kwaśna)
~ kostka gorzkiej czekolady
składniki na ciasto:
~ 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1/2 szkl)
~ stevia/cukier
~ 2 łyżki wiórków kokosowych
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 40 g gęstego jogurtu naturalnego
~ 3 łyżki mleka
~ jajko
~ łyżka oleju
~ groszki czekoladowe
+ odrobina mleka*
Śliwkę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka,
dolewamy troszeczkę wody, przykrywamy i dusimy co jakiś czas
mieszając, aż powstanie 'papka', a następnie wyłączamy gaz,
wrzucamy kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
Przelewamy do małej miseczki i studzimy.
Do jednej miski przesiewamy, mąkę, stevię/cukier
i proszek do pieczenia (otręby, które zostaną na sitku również
wrzucamy do miski). W drugiej misce mieszamy dokładnie jogurt,
jajko, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników suchych
i wszystko dokładnie mieszamy (gdyby masa była za gęsta dolewamy
troszkę mleka*). Dorzucamy wiórki kokosowe i znów mieszamy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia kokilki wlewamy 1/2 masy,
nakładamy nadzienie (czeko-śliwkę) i zakrywamy resztą ciasta.
Na wierzchu układamy groszki czekoladowe
i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach.
Podajemy na gorąco, po lekkim wystudzeniu lub zostawiamy na noc
w wyłączonym piekarniku i zajadamy rano.
Smacznego! :)
O mamo *.* Chcę, chcę, chcę, chcę! Następnym razem zrób też jedną dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy! :)
UsuńPierwsza, ale jak cudownie wygląda! Jestem pod bardzo dużym wrażeniem, serio! :O :D
OdpowiedzUsuńJa też takiego muffina chcę! :D
OdpowiedzUsuńCzekolada + śliwka = maaaagia <3
OdpowiedzUsuńWyszła fantastyczna!
OdpowiedzUsuńAle duża! :3
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie wierzę, że to twoja pierwsza! Mistrzowska ;D
OdpowiedzUsuńSmaki genialne. ,,Babeczka" po prostu :]
Wow, świetna!
OdpowiedzUsuńjeej, cudowny jest! <3
OdpowiedzUsuńmogę wpaść do Ciebie na wakacje i będziesz mi robić takie śniadanka? co ty na to ?:D
haha jasne, zapraszam! :*
Usuńmuffin czy muffina, łee to nieważne... jedno co na pewno można o niej powiedzieć to że jest OGROMNA i pyszna :3
OdpowiedzUsuńhmm.. w sumie to na zdjęciu wyszła ogromna, a tak naprawdę, aż tak wielka nie była :DD
UsuńWygląda monumentalnie ;) Takie naczynie to i mi by się przydało :p
OdpowiedzUsuńCudownie wyrosła! *.*
OdpowiedzUsuńJaka swietna zachwycam się i z zachwytu wyjść nie mogę :)
OdpowiedzUsuń