poniedziałek, 14 kwietnia 2014

.28. dziś gofruję.

~ pełnoziarniste gofry z ricotty ~
Gofry wyszły pyszne! 
Dodatek ricotty był strzałem w dziesiątkę! 

PRZEPIS
~ 50 g mąki pełnoziarnistej
~ 10 g otrębów 
~ 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 jajko
~ 70 g ricotty
~ 5 g rozpuszczonego masła
~ około 50 ml mleka
~ cukier/stevia/miód

Mąkę, otręby i proszek do pieczenia mieszamy. 
Dodajemy resztę składników, miksujemy i pieczemy w rozgrzanej gofrownicy.

13 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo chrupkie!
    Nawet nie wiesz jak podoba mi się to zdjęcie, takie 'czyste' w dobrym tego słowa znaczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziwo wyszły chrupkie, a strasznie się bałam nakładając do gofrownicy, bo ciasto było dość gęste :) bardzo się cieszę, że moje zdjęcia się podobają! :D

      Usuń
  2. Chyba niedługo będę musiała gofry zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj koniecznie! ja z nimi zdecydowanie za długo zwlekałam! :D

      Usuń
  3. Pycha! No i talerzyk prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś też w sumie miałyśmy wspólne śniadanko! :D
    z ricottą pewnie były boskie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no i zobacz - udało się bez dłuuugiego rozmyślania :D

      Usuń
  5. Musze dodać do gofrów ricottę w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łączę się w uwielbieniu do ricotty, a gofry porywam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na chrupiące! :)
    Niestety moje gofry z ricotty mi kiedyś nie wyszły, ale chyba spróbuję kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wyszły chrupiące :) spróbuj, bo warto! :)

      Usuń
  8. Dawno nie robiłam tych z ricotty, a są tak delikatne i pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 58 years old Structural Analysis Engineer Margit Matessian, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Jigsaw puzzles. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a GTO. sprawdz moj blog

    OdpowiedzUsuń