poniedziałek, 26 maja 2014

.60. rabarbar everywhere.

~ pieczona owsianka z płatkami migdałów i rabarbarem ~
Moja pierwsza pieczona!
Teraz mogę Wam już przyznać rację - jest pyszna. (:

PRZEPIS
~ 1/2 szkl płatków owsianych górskich
~ 2 łyżki otrębów
~ łyżka płatków migdałów
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ szczypta soli
~ cukier/stevia
~ 80 g mleka
~ jajko (u mnie 2 białka)*
~ około 200 g rabarbaru

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej,
a następnie mieszamy suche z mokrymi. 
Dodajemy rabarbar i znów mieszamy.
Przekładamy do naczynka żaroodpornego 
i pieczemy około 30 min.
Smacznego! :)

*2 białka ponieważ zostały mi po robieniu creme patissiere (zdjęcie niżej)

***

No, a wczoraj upiekłam tartaletki z creme patissiere i truskawkami :D


15 komentarzy:

  1. Jejuś! Te tartaletki skradły mi serce *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak jest przepyszny!
    z rabarbarem jeszcze pyszniejsza zapewne :D
    porywam te słodkości <3
    ja nagłówek widzę dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne tartaletki! :)
    pieczona owsianka oczywiście fantastyczna, pewnie teraz będziesz robić o wiele częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie akurat truskawki wyszły. O smutek ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tartelki dziś podbijają moje serce ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. w całości, w całości ;)
    gdzieś wczoraj te tartelki widziałam... instagram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! na instagramie jest troszkę większa wersja tartaletki :)

      Usuń
  7. Słyszałam już o kremie patissiere, ale nigdy nie próbowałam.. jak smakuje? można go do czegoś przyrównać?
    Bo w to, że dobry to nie wątpię! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to smakuje prawie jak budyń :)

      Usuń
  8. O kurczę, ale te tartaletki cudowne ci wyszły! Nie mogę się na nie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No pieczona boska jest <3
    Masz specjalna forme do tartaletek?
    O kremie nie slyszalam, ale zrobie na pewno <3

    OdpowiedzUsuń