czwartek, 27 marca 2014

.10. ricotta hotcakes - najlepsze!


~ cytrynowe pełnoziarniste ricotta hotcakes z sosem truskawkowym ~
Za oknem taka piękna pogoda, więc komu chciałoby się siedzieć w szkole? 
No właśnie! Ja zostałam w domu, dzięki mamo :)

PRZEPIS
- jajko
- 100 g ricotty
- 40 g mąki pełnoziarnistej (u mnie Basia z pełnego przemiału)
- 10 g mąki ziemniaczanej 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- około 2 łyżki soku z cytryny
- cukier / stevia
- szczypta soli
- około 40 ml gazowanej wody lub mleka

1) białko ubić na sztywno ze szczyptą soli
2) ricottę, żółtko, cukier/stevię, sok z cytryny, mąki i proszek wymieszać, a następnie delikatnie wmieszać białko
3) dolać wodę/mleko i znów wymieszać 
4) rozgrzać patelnię i smażyć z obu stron na małym ogniu
5) podawać z ulubionymi dodatkami 
Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Zazdroszczę ładnej pogody - u mnie pochmurnie i chłodno. Też jestem w domu, ale z innego powodu. Placuszki wyglądają apetycznie, muszę ich kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielisz się trochę tym słońcem? U mnie niestety pochmurno :(
    Ricotta hotcakes to najlepsze placki na świecie :3
    I ja dzisiaj zostałam w domu. Dużo nauki przede mną, a w domu cisza i spokój, tak najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm.. no może troszkę słońca Ci oddam :)
      widzę, że nie tylko mam dziś 'wagary' :D

      Usuń
  3. o tak, te placki to jedne z najlepszych śniadaniowych propozycji :) u mnie też słonecznie i też truskawkami się uraczyłam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ♥ Nie jadłam jeszcze takiego pysznego dania ; ) Pieknie wygląda ; )
    Zapraszam do siebie : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję Pozdrawiam Serdecznie ; *

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam! Ricotta w lodówce, więc muszę koniecznie zrobić te placki! A jak robisz ten bajeczny sos truskawkowy? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu wrzucam zamrożone truskawy do garnuszka, zalewam odrobiną wrzątku, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu :D

      Usuń